Çiftlikler

Ana faaliyet alanını en çok destekleyen yan sektör olan hayvancılığa da büyük yatırım yapan Konya Şeker, Türkiye’nin et-süt hayvancılığında en hızlı büyüyen kurumlarından biridir.

Konya Şeker, 2016 yılında tamamlanan Çumra - Erentepe Süt Üretim Çiftliği ile hayvancılık faaliyetlerini 7 ayrı çiftlikte yürütmektedir. Bu çiftliklerde:

Süt hayvancılığına yönelik damızlıkları bünyesinde barındıran Şekersüt çiftliği 2006 yılında kuruldu. Çiftlikte süt verimi yüksek damızlık ırkların yetiştirilmesi sağlanıyor. Ayrıca bu tesis bünyesinde kurulan embriyo üretim merkezi ile et-süt verimi yüksek pedigrili erkek ve dişi hayvanlardan üretilecek embriyoların transferiyle bölgede ve Türkiye’de ırk ıslahı konusunda da faaliyet gösterilmesini amaçlanıyor.

Yüksek verimli etçi ırkların yetiştirilmesi amacıyla 2010 yılında kurulan Taş ağıl besi çiftliğinin kuruluş kapasitesi 4 bin 860 büyükbaştır. Çiftlikte yapılan yeni yatırımlarla kapasitesi 15 bin büyükbaşa çıkarılmıştır ve tam kapasite ile besi faaliyetine devam etmektedir.

2013 yılında faaliyetine başlayan Aslım Damızlık Angus Çiftliği ise damızlık angusların doğal ortamlarında yetiştirilmesi amacı ile 6 milyon metrekarelik alana kurulmuştur. Çiftlikte doğup yetiştirilen erkek anguslar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bir projesi doğrultusunda Doğu Anadolu ya gönderilerek damızlık boğa olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca bölgedeki farklı alanlarda ve farklı rakımlarda anguslarla ilgili çeşitli denemeler neticesinde angusların bölgelere adaptasyonu ve besleme maliyetini en az seviyeye indirecek çalışmalar yapıldı ve başarılı sonuçlar elde edildi.

2013 yılında faaliyetine başlayan Göçü çiftliği ise Küçük kapasiteye sahip olup; çiftlikte besi hayvanlarının daha iyi geliştirilmesi ile alakalı çeşitli besleme denemeleri yapılmakta, deneme sonucu başarılı olan formülleri diğer besi işletmeleri de uygulanmaktadır.

Konya Şeker’in bir diğer çiftlik modeli de Dana Kreşi’dir. Üreticiler arasında uygulanan model nedeniyle Danabank olarak adlandırılan çiftliğimizdeki büyükbaşlar üreticilere aittir ve toplu bakımla yüksek verimi hedefleyen model bir projedir.

Konya şeker iştiraki olan Pangev A.Ş. çatısı altında kurduğu Çumra Erentepe Süt Üretim Çiftliği ile en önemli yan sektörü olan hayvancılığı desteklemeğe devam etmektedir.