Yem Fabrikası

Şeker sektörünün en çok desteklediği yan sektörlerden biri olan hayvancılığa katkı vermek amacıyla 2009 yılında kurulan tesiste, TÜBİTAK ve üniversite ile yapılan işbirliği sonucu büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yönelik et-süt üretiminde verim artışı sağlayan yem çeşitleri ile yüksek sindirilebilirliği sayesinde et ve süt üretiminde önemli katkı sağlayan mısır gevreği de üretiliyor. Tesis, Türkiye’nin en büyük üretim kapasitesine sahip tam otomasyonlu tesislerinden biri olarak biliniyor. Tesisde hem pancardan şeker üretimi sonrası çıkan yan ürünlerin ekonomik değerinin arttırılması hem de üreticilerin pancar münavebesinde ziraatını yaptıkları arpa, mısır gibi yem bitkilerinin değerlendirilmesi misyonu ile faaliyetler sürdürülüyor. Yem teknolojisi ve hayvan beslemedeki gelişmeleri yakından takip eden uzman kadrosuyla üreticilere üstün özellikli yemler üretmeyi amaçlıyor. Mısır ve arpa gibi bölgesel üretim desenine uygun ürünlerin kullanım alanını genişleten ve talebi arttıran tesis bu etki ile birlikte hayvancılıkta da verimliliği yükselterek ve bölgedeki hayvan varlığını çoğaltarak üretici gelirlerini çeşitlendirmeyi ve arttırmayı hedefliyor. Tesis hasat sezonunda gerçekleştirdiği yüksek tonajlı alımlarla ürün fiyatlarını üretici lehine regüle ederek üretici gelirinin artmasına da destek oluyor.

Türkiye’nin en modern ve en büyük kapasiteli yem fabrikalarından biri olan Çumra Yem Tesisi’nde, ‘Şeker Yem Markalı’ ürünler Pancar Ekicileri Kooperatifleri aracılığı ile üreticilere ulaşıyor. Birinci Yem Markası ise seçkin bayi organizasyonu ile üreticilerle buluşuyor. Her iki markada pelet ve granül formda, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve özel yem gruplarında geniş ürün yelpazesine sahiptir.

Bir üretici firması olan ve bunun sorumluluğunu taşıyan Konya Şeker, Çumra Yem Fabrikası ile de üreticinin yanında olmaya devam ediyor. Sahada Hayvan Besleme Uzmanı, Zooteknist-Ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekimler ile üreticilere hizmet vermekte, bununla birlikte birebir müşteri ziyaretleri, geceleri Köy Eğitim Seminerleri, Çiftlik Günleri, Büyük Yetiştirici Toplantıları ile üreticilere hayvan bakım ve besleme konularında en son gelişmeler hakkında eğitimler veriliyor.

Yem fabrikasındaki ve sahadaki Hayvan Besleme Uzmanları, üreticilerin işletmelerine özel hazırlamış olduğu Toplam Karışım Rasyonlar ile en ekonomik hayvancılık ve sağlıklı hayvan besleme konusunda üreticilerimize destek oluyor.

Konya Şeker Türkiye’de yine bir ilki başardı, arı yemi üretim tesisini kurdu.
Çumra Şeker Entegre Tesisleri içinde yer alan Arı Yemi Üretim Tesisi’nde şeker pancarından arı yemi üretiliyor. Arıcılıkta koloni varlığı bakımından dünyada ikinci sırada, bal üretimi açısından ise dünyada 4’üncü sırada yer alan Türkiye’de , kovan başına verim 16 kilogram civarında ve düşük düzeydedir. Bunun en büyük nedeni, arının yazın üretmiş olduğu balın yüzde 35'inin, arıya kışın tüketeceği yem olarak kovanda bırakılmasıdır.

Arı Yemi Üretim Tesisi, bu kaybı önleyebilmek ve verim artışını sağlayabilmek amacıyla kuruldu. Arı sağlığı konusunda hassas olan ürünü renklendirerek üretiyor, arıların bal yaptığı dönemde kullanımının önüne geçiliyor. Ayrıca ürünümüz sadece belli aylarda kullanılabilme özelliği sayesinde bal üretiminde sahteciliğe izin vermiyor.

Ülke arıcılığının gelişmesine yapılan katkının yanı sıra, pancar şekerinden üretilen her yeni ürün gibi, pancar şekeri pazarını büyüterek tarımsal üretim hacminin artmasına da katkı sağlanıyor.