Dondurulmuş Ürünler

Dondurulmuş ürünlerle ilk kez 80’li yıllarda tanışan tüketicilerin bu ürün grubuna olan ilgisi her geçen gün artmaktadır. Önceleri büyük oranda ihracata ve toplu yemek sektörüne yönelik üretim yapan sektör artık iç pazarı da hareketlendirmiş, talebin artmasıyla firmalar, farklı ürünlerle ön plana çıkmaya başlamıştır. Bugün, dondurulmuş gıda denilince akla sebze ve meyvenin yanı sıra, unlu mamuller, patates çeşitleri, et ve süt ürünleri gibi farklı ürün kategorileri de gelmektedir.

Dondurulmuş gıda sektörünün geçmişi, ülkemiz açısından oldukça yenidir. Son yirmi yıldır sektör ekonomide yer almış olmasına rağmen yurtiçi piyasaya girmesi ve iç tüketimin artması özellikle son beş yılda gerçekleşmiştir. Bu oluşumda, kentleşmenin getirdiği hızlı yaşamın, dondurulmuş gıdalar konusunda halkın daha bilinçli olmasının ve kadınların iş dünyasındaki rolünün artması önemli etkenler olarak göze çarpmaktadır. Ancak iç tüketim istenilen düzeye erişmemiş olup halen üretimin büyük kısmı ihracata aktarılmaktadır.

Sektörde faaliyet gösteren firmaların büyük kısmı dondurulmuş sebze ve meyve üretimi dışında, et ürünleri, su ürünleri ve unlu mamulleri de dondurmak suretiyle daha geniş bir ürün yelpazesiyle piyasada yer almaktadır.

Dondurulmuş et ürünlerinde Torku

Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri’nde, Torku Et Fabrikası 2014 yılında faaliyete geçmiş olup, kesimhane/parçalama ve ileri işlem üretim hatlarının bir arada bulunduğu yaklaşık 28.000 m2’lik kapalı alana sahiptir. Tüm ileri işlem ürünlerinde kendi kesimhanemizde yapılan helal kesimlerden elde edilen etler kullanılmaktadır. Donuk ürün grubumuzda Taze Dondurulmuş Burgerler (360 ve 450 g), İnegöl ve Misket Köfte başta olmak üzere çeşitli taze ve pişmiş donuk köfte grupları ve Mart 2016 itibariyle üretimine başladığımız Tekli ve Çoklu paket pizzalar ile Türkiye’de ilk olacak Isıt-Ye Cheeseburger  yer almaktadır.

Dondurulmuş patates ürünlerinde Pratiko

Konya Şeker, üreticinin gelirini yükseltmeyi ve münavebe ürün ekimini teşvik amacıyla 2009 yılında Seydibey Tarım Ürünleri Entegre Tesisi faaliyete geçirildi. Konya Şeker bu yatırımıyla Konya’da patates tarımının öncüsü oldu. Bugün, aralarında uluslararası markaların da bulunduğu önemli restoran zincirleri, menülerinde Konya Şeker’in parmak patateslerini kullanıyor. Dondurulmuş patates, soğan halkası ve patates kroket ürünleri çeşitliliği ile Pratiko markası altında yüzde 25 pazar payıyla Konya Şeker sektörde lider durumda... 70 bin ton yıllık üretim kapasitesine sahip olan tesislerde, parmak patatesin yanı sıra elma dilim, tırtıklı, küp ve oval kesim dondurulmuş patates de işleniyor.

Patatesin katma değerli bir ürüne dönüştürülerek pazarlanması bir yandan üreticilerin yüzünü güldürürken, bir yandan şeker pancarı için gerekli olan münavebe tarımın sürekliliğini, dolayısıyla, şeker pancarı ekimini güvence altına alıyor. Diğer yandan da işsiz gençlere iş kapısı oluyor, ticari hayatın canlanmasına katkı sunuyor.